вівторок, 3 листопада 2015 р.

Тема: Удушення, явище ядухи. Прийом Хеймліка.



Урок №15
Тема: Удушення, явище ядухи. Прийом Хеймліка.

Мета Ознайомити учнів з причинами та симптомати удушення та ядухи. Засвоїти методи першої медичної допомоги.

Тип уроку комбінований

Хід уроку
I.                  Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів.
Бесіда.
1.     Що таке СТЗ?
2.     Чому синдром тривалого здавлення небезпечний для життя людини?
3.     Назвіть ступені ішемії кінцівок.
4.     Охарактеризуйте ступені розвитку СТЗ
5.     Опишіть основі симптоми
6.     ПМД при синдромі тривалого здавлення.

II.               Оголошення теми та мети уроку
III.           Вивчення нового матеріалу. Розповідь вчителя.

Частими причинами у дітей є дрібні предмети і цукерки, а у дорослих фрагменти їжі. Захисною реакцією є кашель.
Майже повна обструкція дихальних шляхів призводить до задухи, через кілька секунд виникає втрата свідомості, а протягом 3-4 хвилин зупинка кровообігу. Дрібне чужорідне тіло або фрагмент їжі може потрапити в трахею або в бронхи, не викликаючи повної непрохідності дихальних шляхів і асфіксії-якщо залишиться в бронхах, може викликати ателектаз легені, його частки або сегмента і може бути причиною рецидивуючої пневмонії.

Алгоритм дій

1. Гучне дихання, потерпілий може говорити (свідчать про часткову непрохідності верхніх дихальних шляхів)> спонукайте пацієнта до інтенсивного кашлю і спостерігайте.
2. Потерпілий не може говорити (свідчить про майже повної непрохідності), при збереженій свідомості> дійте негайно. Стати зліва від пацієнта (якщо ви лівша, то праворуч) і трохи позаду.
Покладіть ліву руку на його грудну клітку спереду, а правою сильно нахиліть вперед. Наносьте лівою долонею енергійні удари в межлопаточную область і перевіряйте, фрагмент (чужорідне тіло) чи з'явилося в ротовій порожнині - якщо немає, повторіть макс.
5 разів. Якщо далі безрезультатно> станьте позаду, обхопіть пацієнта руками під пахви, додайте свою ліву руку, стиснуту в кулак, трохи нижче мечоподібного відростка, охопіть правою рукою і дуже енергійно тягніть руки на себе і вгору, так щоб натисненням на діафрагму викликати підвищення тиску в грудній клітці (прийом Хеймліка ).
Якщо задухи настало у жінки на пізній стадії вагітності, натискання направляйте на нижню частину грудини. При необхідності повторіть макс. 5 раз, далі виконуйте поперемінно з ударами в межлопаточную область спини по 5 разів.
3. Несвідоме пацієнт> викличте швидку допомогу, укладіть пацієнта на спину, регулярно натискайте на середню частину грудини на глибину 4-5 см з частотою 100/хв. Після 30 натискань на грудину відхиліть голову пацієнта назад і перевірте, фрагмент їжі (чужорідне тіло) знаходиться в порожнині рота або горлі.
Якщо так, спробуйте дістати його пальцем назовні, стежачи за тим, щоб не проштовхнути його глибше. Не бійтеся укусу у глибоко несвідомому пацієнта м'язи розслаблені, і він не може вкусити.
Продовжуйте натискати на грудну клітку і спроби видалити стороннє тіло. Альтернативу може становити вкладення пацієнта в бічній стабільної позиції і натискання на його бік зверху.
4. Дитина першого року життя> покладіть її на своє передпліччя головкою вниз, тримаючи вказівним і великим пальцями за щелепу (не по шию!) - зап'ястям іншої руки наносите удари в область лопаток і перевіряйте, чужорідне тіло не вийшло. Якщо 5 ударів не принесли результату, укладіть дитину на спину і двома пальцями енергійно натискайте на середину грудини з частотою 100/хв> рис.
3-5. Якщо виникає втрата свідомості> продовжуйте реанімацію.
5. Дитина> сядьте і покладіть дитину на колінах з опущеною вниз головою. У цій позиції макс. 5 раз наносите удари в межлопаточную область. Далі покладіть на спину (наприклад, на столі) і макс.
5 натискайте в епігастрії як у дорослої людини. Повторюйте ці прийоми поперемінно по 5 разів. Альтернативою може бути натискання на грудну клітку з боків, у дитини укладеному на ваші коліна.
6. Ателектаз, викликаний стороннім тілом, є показанням для виконання негайної бронхоскопії.
 
Ядуха — це раптовий приступ сильної задишки.
Невідкладна допомога при раптовій появі у хворого задишки або ядухи полягає в таких заходах: надати хворому підвищеного положення за допомогою функціонального ліжка або застосування підголівника, обкладання хворого подушками;” звільнити грудну клітку від тісного одягу; забезпечити доступ свіжого повітря, подачу кисню; створити хворому повний фізичний та психічний спокій; негайно викликати лікаря.
Догляд за хворими з ядухою передбачає постійний контроль за частотою, ритмом та глибиною дихання.
Визначають частоту дихання (по рухам грудної клітки або черевної стінки) непомітно для хворого (в цей час за допомогою своєї руки можна імітувати визначення частоти пульсу або достатньо покласти руку в ямку під грудьми). Отримані результати медична сестра щодня заносить до температурного листка. Відповідні крапки з’єднує синім олівцем, утворюючи графічну криву частоти дихання.
Прийом Хеймліка

Показання до проведення:
- потрапляння інородного тіла у дихальні шляхи ( у тому числі й рідини при затопленні)

Проводиться у 3 положеннях :
1. хворий стоїть (ще не встиг втратити свідомість і впасти)
2. хворий сидить ( наприклад, у ресторані за столом )
3. хворий лежить (обов`язково треба покласти на спину!)

Техніка виконання – залежить від особливостей постраждалого.Виділяють 2 категорії людей :
1. люди з великим животом (ожиріння і вагітність) та маленькі діти;
2. усі інші.
Спочатку розглянемо проведення прийому на другійкатегорії людей :
Виконання прийому Геймліха у постраждалого, який ще не знепритомнів, в положенні сидячи або стоячи:
1. Встаньте позаду постраждалого і обхватіть його руками за талію.
2. Стисніть кисть однієї руки в кулак, притисніть її великим пальцем до живота постраждалого на середній лінії трохи вище за пупкову ямку і значно нижче кінця мечоподібного відростка.
3. Обхватіть стислу в кулак руку кистю іншої руки і швидким товчкоподібним рухом, направленим догори, натисніть на живіт постраждалого.
4. Поштовхи слід виконувати роздільно і виразно до тих пір, поки чужорідне тіло не буде видалено, або поки постраждалий не зможе дихати і говорити, або поки потерпілий не знепритомніє і не впаде
Проведення прийому у першій категоріїї людей:
Виконання прийому Геймліха у постраждалого, який ще не знепритомнів, в положенні сидячи або стоячи:
1.     Встаньте позаду постраждалого і обхватіть його грудну клітку руками точно на рівні пахвових западин (якщо натискати вагітним жінкам на живіт, можна виштовхнути випадково не інородне тіло, а шось друге).

 2. Кисть однієї руки, стислу в кулак, накладіть великим пальцем на середину грудини, подалі від мечоподібного відростка і обхватіть її кистю іншої руки і виконуйте товчкоподібні рухи назад до тих пір, поки чужорідне тіло не вийде назовні або поки постраждалий не знепритомніє. Кожен поштовх виконують з чітко усвідомленим наміром усунути обструкцію.
Постраждалий лежить в несвідомому стані:
1.Якщо постраждалий знепритомнів, опустіться на коліна біля його ніг і виконуйте товчкоподібне натиснення на грудну клітку, як при зовнішньому масажі серця у дорослих потерпілих. Голову повертають на бік.







Постукування по спині :
· маленьких дітей краще покласти на коліно обличчям вниз і, підтримуючи однією рукою знизу, другою виконати постукування;
· дорослих на коліно не кожний затягне, тому постукування можна проводити на горизонтальній поверхні (кладуть у півоберта на землю, голову повертають на бік і сильно стукають між лопаток);
· якщо постраждалий ще не втратив свідомість, постукування між лопаток можна проводити у положенні сидячи або стоячи.

IV.           Узгальнення та закріплення навчальних досягнень учнів.
Бесіда.
1.     Що таке ядуха?
2.     яка перща медична допомога при ядусі?
3.     Назвіть причини удушення.
4.     Опишіть застосування прийому Хеймліка у дорослих та дітей.

V.               Підсумки уроку та навчальних досянень учнів.
Д/з опрацювати конспект .


1 коментар: